2013. máj. 28.

Toffifee torta

Nagyon finom, nagyon kiadós és irtó egyszerű elkészíteni. Munkatársnőm névnapjára hozott kóstolót és mivel szerelem volt első ízlelésre, egyből elkértem a receptet. Nem telt el három hét és nekem is alkalmam volt vendégeimet megkínálni az általam készítet tortával. Formára mindegy, hogy kerek, négyzet vagy téglalap. Itt az íz a fontos.

Tortalap: 8 tojás – 8 csapott kanál cukor – 6 kanál liszt – 2 kanál kakaó – 2 késhegynyi sütőpor – csipet só
Krém: 7 dl habtejszín – 300 g mogyorókrém – 300 g ét tortabevonó – csipet fahéj
Kezdjük a krémmel. Melegítsük fel a tejszínt, de ne forraljuk. Olvasszuk meg benne a kisebb darabokra tört csokoládét, majd adjuk hozzá a mogyorókrémet. Keverjük el, hűtsük le és tegyük hűtőbe. Az a lényeg, hogy olyan hidegre kell lehűteni, mint amikor a tejszínhabot előkészítjük habosításra. Igen meglepő, de ezt az egyveleget is felverjük és igen fel fog habosodni :)

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, félidőben hozzáadjuk a sót. Ha kemény a hab, lassan adagoljuk a cukrot, majd ugyancsak lassan egyenként a tojások sárgáját és legvégén a sütőporral és kakaóval elkevert lisztet. Miután miden alapanyag belekerült még legalább 2-3 percig dolgoztassuk a robotgéppel. Egy kikent és kilisztezett, vagy sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük, majd 180 fokos előmelegített sütőben kezdjük el sütni, amikor már érezzük az illatát, visszavesszük 160-170 fokra. Sütési idő kb 35 perc. Csak a legvégén nyissuk ki a sütő ajtaját és tűpróbával ellenőrizzük. Hűtsük le. Jelen esetben kisebb tepsiben sütöttem így kettévágtam, de ha kerek formában sütjük, magasabb lesz így lehet háromba is.

Ha kihűlt a krém robotgéppel habosítsuk fel (sok idő), majd kenjük be vele a lapokat és a torta tetejét is. Sokan magával a toffifee csokoládéval díszítik, de én sajnáltam erre felhasználni. A másik lehetőség, hogy előre pörkölt és kisebb darabokra tört mogyorót keverhetünk a krémbe vagy azzal szórhatjuk meg.
Ezeket a lépéseket kihagyva is remek lesz a végeredmény.

1 megjegyzés:

Könyvlelő Kritta írta...

Szia!
Szuper ez a torta, biztos meg fogom sütni.
Szeretnélek egy kis játékra invitálni, kérlek nézz be hozzám.